Lyntalemanifestet

I’ve been part of the group organizing the Norwegian language, lightning talks based conference Smidig the last two years. This Norwegian language article describes the essential guidelines to giving a short presentation.

En god lyntale kan ha enda større påvirkning enn et godt foredrag, fordi lettere kan nå flere mennesker. Men det krever innsats. En god lyntale er:

 • Fokusert: Du skal ha ett poeng, én påstand eller ett spørsmål som foredraget bygger rundt. En god lyntale er ikke kortversjonen av et timesforedrag, eller abstraksjon over erfaringer. Snakk om konkrete erfaringer. Finn det aller viktigste poenget og snakk om det.
 • Forberedt: En lyntale krever forberedelser, akkurat som et annet foredrag. Men siden det er kort har du anledning til å trene på det flere ganger. Vis ditt publikum respekt. Hold talen for en vegg tre ganger før du holder den for et menneske. Det tar bare 30 minutter.
 • Pirrende: Når tiden din er brukt opp skal du ikke ha sagt alt du kunne ha sagt, og ditt publikum skal ikke ha hørt alt de kunne ha hørt. Både du og publikum bør ha appetitt på mer informasjon.

Kan du skape mening på ti minutter? Klart du kan.

Kommentarer, eksempler på gode lyntaler og forslag til revidering av “manifestet” mottas med takk!

About Johannes Brodwall

Johannes is Principal Software Engineer in SopraSteria. In his spare time he likes to coach teams and developers on better coding, collaboration, planning and product understanding.
This entry was posted in Communities, Norsk. Bookmark the permalink.

10 Responses to Lyntalemanifestet

 1. petter says:

  I løpet av min lille tid med å snakke for mennesker har jeg funnet det veldig nyttig å holde generalprøve for noen det faktisk _krever_ litt å snakke foran. Og ideelt noen som skal i samme ærend som deg selv.

  For all you kids som skal snakke på Smidig2009: finn en kompis/kollega å holde talen for (eller enda bedre, en konkurrent). Når din medspiller har holdt _sin_ smidig-tale for deg gir dere konstruktiv og ærlig kritikk til hverandres arbeid. Det trenger ikke ta særlig mer enn en drøy halvtime for et par smidig-foredrag.

  .. øvelsen kan med fordel avsluttes med en pils.

 2. Karianne Berg says:

  Jeg er veldig i alle tre poengene, Johannes. Spesielt “Innøvd” – der tror jeg mange synder litt. Når jeg skal forberede en lyntale, får bokhylla mi gleden(?) av å høre den mange ganger. Når man sier ting høyt, hører man også gjerne hva som fungerer bedre på papir enn i tale, og man kan endre talen utifra det. Jeg har tro på iterasjoner også i taleskriving!

 3. Karianne Berg says:

  Ved nærmere ettertanke: Kanskje “innøvd” burde byttes ut med “forberedt”? Å øve på talen er bare en liten del av forberedelsen. Og selv om man kanskje skulle tro at en lyntale krever en sjettedel av forberedelsestiden til et timeslangt foredrag, så er det ikke nødvendigvis sånn…

 4. jhannes says:

  Takk for kommentaren, Karianne. Mitt inntrykk er at “forberedt” er noe folk regner med, mens “innøvd” er mer overraskende og provoserende (i mangel på et bedre ord). Er du uenig, så vil jeg endre ordlyden. :-)

 5. Karianne Berg says:

  Haha, jeg er så kjapp med å svare på sånne kommentarer…

  Jeg ser poenget ditt, men jeg er fremdeles uenig. Jeg synes det hjelper lite at talen er innøvd dersom den er dårlig “skrevet” (man skriver jo ikke ned selve talen, men man skriver vel gjerne ned poengene man vil ha fram og tenker på hvordan man skal legge dem fram på best mulig måte), eller har dårlige slides. “Innøvd” kan også tolkes som at man skal kunne talen utenat, og det er jeg ikke uten videre enig i. Se for eksempel på Espen Dalløkkens “FrAgile”-tale fra Smidig 2008.

 6. jhannes says:

  Jeg er ikke sikker på om jeg kjøper argumentasjonen din, men jeg lovet å oppdatere dersom du var uenig, så nå er posten endret. :-)

 7. Karianne Berg says:

  Hvis du kommer på Javapils i kveld, så kan vi diskutere videre der! :)

 8. jhannes says:

  Jeg kommer på JavaPilsen. Sees i kveld!

 9. Karianne Berg says:

  Hvis du kommer på Javapils i kveld, så kan vi diskutere videre der! :)

 10. Jeg kommer på JavaPilsen. Sees i kveld!

Comments are closed.